Op zaterdag 26 januari wordt de Oranjetocht voor de 20e maal georganiseerd. Een stukje lopen, in de rust genieten van een glüh- wijntje en een kampvuur. Daarna de dag afsluiten met een volle kom erwtensoep plus extra worst. Medio januari ontvangt u via de mail een gedetalleerd programma overzicht.

De open dag van de watersportvereniging op 25 augustus is alweer een paar weken geleden. Hoewel veel regen werd voorspeld, was het in de haven de hele dag (bijna) droog. Zo’n 30 kinderen hebben onder leiding van ervaren instructrices kennis gemaakt met het zeilen in een Optimist, een jeugdzeilbootje. Het enthousiasme onder de kinderen was groot; alle kinderen kwamen met een grote glimlach weer terug op de steiger.

Al met al is deze dag een groot succes geworden. Als team hebben we de dag geëvalueerd, en nagedacht over de vraag hoe we dit een vervolg kunnen geven. Zoals we met velen van u hebben besproken, is ons plan om op een meer structurele wijze kinderen kennis te laten maken met zeilen.

Lees hier de plannen voor het vervolg in het voorjaar 2019.

En lees hier de evaluatie op basis van terugkoppeling van ouders van deelnemende kinderen.

Wellicht heeft u er nog nooit van gehoord maar de eenzame noordrace wordt toch al meer als 25 jaar gehouden. Een wedstrijd die begonnen is vanuit een weddenschap. Het gaat hier om een prestatietocht van Almere, rondom de YM15, dan de EA1 en EA2 bakboord houden en bij Broekerhaven na het ronden van de ton terug naar de YM15 en verder naar Almere.

Omdat niet iedereen het ziet zitten om de 50 mijl alleen te zeilen mag men sinds een aantal jaren de tocht ook met 2 personen a/b zeilen. Vorig jaar heb ik hem ook al getracht te zeilen maar is de poging gestrand vanwege een aanvaring. In eerste instantie had ik mijn eigen boot ingeschreven maar omdat mijn vriend net een schip had gekocht en hij graag wilde testen of alles goed functioneert hebben we de inschrijving gewijzigd.

Op vrijdag zijn we gaan varen, helaas met veel regen maar gelukkig klaarde het later op en hebben we het voor de rest droog gehouden. De eerste nacht lig je met alle deelnemers in de gemeente haven zodat de WSV de veiligheidscontrole kan uitvoeren. We kwamen langszij een compromis 999 te liggen, je raakt natuurlijk aan de praat en wat bleek, de opvarende had net als wij op de kweekschool voor de zeevaart in Amsterdam gezeten, het internaat dat bij de zeevaartschool hoorde. Jullie begrijpen, er kwamen veel verhalen los.

Voor de briefing van 21.00 uur was er nog een mogelijkheid om bij het zeilersbuffet aan te schuiven. Het eten was goed verzorgd. Ook een gezellige bedoeling met allemaal mede zeilers.

Om 4.00 uur ging de wekker, rond 5 uur startten de solo zeilers en om 5.05 de dual handed en de sportklasse. Met zo’n 60 deelnemers was het goed druk op de startlijn.

We hadden gelukkig wind, op het gooimeer nog niet zo veel maar het ging vlot naar de Hollandse brug. Daar mag even de motor gebruikt worden om er onderdoor te kunnen komen. Daarna naar de YM15 en stuurboord uit naar Broekerhaven. Daar stond zo’n 3 tot 4 BFT noorderwind dus we moesten het hele stuk opkruisen. De hele groep valt uit een doordat iedereen toch een eigen strategie heeft van dan wel langere of kortere rakken te zeilen. Wij hebben voor de langere gekozen en zijn zelfs in de buurt van de Markerwadden geweest.

Het schip heeft zich prima gehouden, zeilde prima! Het ligt rustig op het roer doordat het een flinke kiel er onder heeft zitten.

Rond 13.15 waren we bij Broekerhaven. Het was bijna plat voor de wind terug. Doordat we geen boom bij ons hadden om de genua uit te zetten besloten om af te kruisen. Het stampen maakte plaats voor rollen.

Terug bij de YM15 bleek dat we toch wel wat posities verloren hadden terwijl we voor ons gevoel in het begin goed konden meekomen. Dat je moet blijven opletten bleek wel toen een andere deelnemer net na de Hollandse brug de route wilden afsnijden, hij liep aan de grond en zodanig dat hij los getrokken moest worden….

Na bijna 14 uur zeilen zijn we bij Almere gefinished. We hadden de avond er voor al een plek toegewezen gekregen bij de WSV zodat we naar de prijsuitreiking konden en daar rustig konden bijkomen van de tocht. Helaas zijn we bijna achteraan geëindigd, het bleek ook dat anderen toch een stuk minder afstand hadden afgelegd als wij. Daar moet iets fout gegaan zijn….

We hebben in elk geval genoten en veel plezier gehad. Wellicht brengt dit verhaal u op het idee om volgend jaar ook mee te doen? Op www.eenzamenoordrace.nl is alle informatie te vinden.

Han en René

 

 

Als u de activiteitenlijst 2018 bekijkt dan staat er vermeld dat op 15 september een vaaractiviteit wordt gehouden ingevuld door leden. Helaas heeft er geen invulling plaats gevonden. Er is dus geen vaaractiviteit de komende 15 september.

Maar wat gaat wel gebeuren……….

Ernst gaat pannenkoeken bakken. Hij gaat zijn bakkunsten presenteren op zaterdag 15 september in ons clubhuis. Vanaf 15:00 uur is de 1e pannenkoek gebakken. Je bent dan welkom. Hij serveert pannenkoeken met stroop, met spek, met appel en met rozijnen gedrenkt in rum.

Je mag onbeperkt pannenkoeken smullen voor de geringe bijdrage van € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar slechts € 1,50.
Kom gezellig aan. Kunnen we napraten over onze ervaringen tijdens de vakanties.

Het bestuur WSV Ermelo

Op zaterdag 25 augustus is elke jongere die meer wil weten over de watersport van harte welkom in de jachthaven van Strand Horst aan de Palmbosweg in Ermelo.

In samenwerking met het Watersportverbond organiseren wij een open dag. Op deze dag kun je plaats nemen in een Optimist. Een kleine zeilboot waarin je onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs een geweldige dag kunt hebben. De combinatie van wind en water geeft je een geweldig gevoel van vrijheid.

Je kunt vanaf 10 uur terecht en de dag duurt tot ongeveer vier uur in de middag. Kom gerust en neem een vriendje of vriendinnetje mee. Samen varen en genieten is nog leuker. Aan alles is gedacht dus het wordt beslist een mooie dag!

Klik hier voor de flyer en klik hier voor de uitnodiging en het persbericht.

Aanmelden is niet nodig maar kan wel met een mail naar ons bestuurslid evenementen This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Het bestuur en leden van Watersportvereniging Ermelo.

Monday the 21st. Custom text here.