Wellicht heeft u er nog nooit van gehoord maar de eenzame noordrace wordt toch al meer als 25 jaar gehouden. Een wedstrijd die begonnen is vanuit een weddenschap. Het gaat hier om een prestatietocht van Almere, rondom de YM15, dan de EA1 en EA2 bakboord houden en bij Broekerhaven na het ronden van de ton terug naar de YM15 en verder naar Almere.

Omdat niet iedereen het ziet zitten om de 50 mijl alleen te zeilen mag men sinds een aantal jaren de tocht ook met 2 personen a/b zeilen. Vorig jaar heb ik hem ook al getracht te zeilen maar is de poging gestrand vanwege een aanvaring. In eerste instantie had ik mijn eigen boot ingeschreven maar omdat mijn vriend net een schip had gekocht en hij graag wilde testen of alles goed functioneert hebben we de inschrijving gewijzigd.

Op vrijdag zijn we gaan varen, helaas met veel regen maar gelukkig klaarde het later op en hebben we het voor de rest droog gehouden. De eerste nacht lig je met alle deelnemers in de gemeente haven zodat de WSV de veiligheidscontrole kan uitvoeren. We kwamen langszij een compromis 999 te liggen, je raakt natuurlijk aan de praat en wat bleek, de opvarende had net als wij op de kweekschool voor de zeevaart in Amsterdam gezeten, het internaat dat bij de zeevaartschool hoorde. Jullie begrijpen, er kwamen veel verhalen los.

Voor de briefing van 21.00 uur was er nog een mogelijkheid om bij het zeilersbuffet aan te schuiven. Het eten was goed verzorgd. Ook een gezellige bedoeling met allemaal mede zeilers.

Om 4.00 uur ging de wekker, rond 5 uur startten de solo zeilers en om 5.05 de dual handed en de sportklasse. Met zo’n 60 deelnemers was het goed druk op de startlijn.

We hadden gelukkig wind, op het gooimeer nog niet zo veel maar het ging vlot naar de Hollandse brug. Daar mag even de motor gebruikt worden om er onderdoor te kunnen komen. Daarna naar de YM15 en stuurboord uit naar Broekerhaven. Daar stond zo’n 3 tot 4 BFT noorderwind dus we moesten het hele stuk opkruisen. De hele groep valt uit een doordat iedereen toch een eigen strategie heeft van dan wel langere of kortere rakken te zeilen. Wij hebben voor de langere gekozen en zijn zelfs in de buurt van de Markerwadden geweest.

Het schip heeft zich prima gehouden, zeilde prima! Het ligt rustig op het roer doordat het een flinke kiel er onder heeft zitten.

Rond 13.15 waren we bij Broekerhaven. Het was bijna plat voor de wind terug. Doordat we geen boom bij ons hadden om de genua uit te zetten besloten om af te kruisen. Het stampen maakte plaats voor rollen.

Terug bij de YM15 bleek dat we toch wel wat posities verloren hadden terwijl we voor ons gevoel in het begin goed konden meekomen. Dat je moet blijven opletten bleek wel toen een andere deelnemer net na de Hollandse brug de route wilden afsnijden, hij liep aan de grond en zodanig dat hij los getrokken moest worden….

Na bijna 14 uur zeilen zijn we bij Almere gefinished. We hadden de avond er voor al een plek toegewezen gekregen bij de WSV zodat we naar de prijsuitreiking konden en daar rustig konden bijkomen van de tocht. Helaas zijn we bijna achteraan geëindigd, het bleek ook dat anderen toch een stuk minder afstand hadden afgelegd als wij. Daar moet iets fout gegaan zijn….

We hebben in elk geval genoten en veel plezier gehad. Wellicht brengt dit verhaal u op het idee om volgend jaar ook mee te doen? Op www.eenzamenoordrace.nl is alle informatie te vinden.

Han en René

 

 

Saturday the 27th. Custom text here.